Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 19/11/2008
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Românii reprezintă 16% din imigranţii din Spania şi 19% în Italia
Acces online: https://www.antena3.ro/romania/romanii-reprezinta-16-din-imigrantii-din-spania-si-19-in-italia-58103.html




Contrar temerilor occidentale generale, cele două valuri de lărgire a UE din 2004 şi 2007 nu au dus la un flux masiv de muncitori est-europeni în vechile state membre, potrivit unui raport al Comisiei Europene, prezentat marţi.
Numărul total de muncitori din ţările care au intrat în UE în 2004 şi acum trăiesc în cele 15 state„vechi”  ale UE a crescut de la 0,3 procente în 2003 la 0,5 procente în 2007, majoritatea mergând spre Irlanda şi Marea Britanie.

De asemenea, numărul muncitorilor români şi bulgari- cea mai mare temere a vest-europenilor a crescut de la 0,2 la 0,4 procente în aceeaşi perioadă, majoritatea optând pentru Italia şi Spania. Oricum, per total, sunt mai mulţi imigranţi din afara statelor UE care au intrat în spaţiul „celor 15” decât est-europeni.

Muncitorii nou veniţi nu au cauzat perturbări serioase ale pieţei muncii, se arată în raportul european. De asemenea, muncitorii din noile state membre au contribuit la creşterea economică şi au avut un impact mic sau inexistent asupra nivelului salariului sau a şomajului.
Per total, românii reprezintă 16 la sută dintre imigranţii din Spania, 19 la sută în Italia şi 35 la sută în Ungaria, fiind cele mai mari grupuri de străini din aceste ţări, raportului Eurostat.

 

În Germania şi Grecia, românii reprezintă patru, respectiv şase la sută din totalul imigranţilor, clasându-se pe locul trei în aceste ţări.
Biroul de Statistică al Comunităţilor Europene spune că, în 2006, cele mai mari grupuri de imigranţi străini din UE erau reprezentate de cetăţenii Poloniei (circa 290.000 de persoane), ai României (circa 230.000), ai Marocului (140.000), ai Marii Britanii, Ucrainei şi Chinei (fiecare cu circa 100.000) şi ai Germaniei (aproximativ 90.000). Astfel, cel mai mare număr de imigranţi străini a fost înregistrat în Spania (803.000 de persoane), Germania (558.500) şi Marea Britanie (451.700), care găzduiesc împreună 60 la sută din toţi imigranţii străini din UE.

 

 

 

 

 

Fotografie:

Românii reprezintă 16% din imigranţii din Spania şi 19% în Italia

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.